13288113_10204463026814025_1687272078_o

Puszyste ciasto z kiwi.

Ciasto inspirowane tym truskawkowym. Już 4 raz robimy to ciasto i za każdym razem wychodzi :) Kiwi w tym wydaniu dodaje ciastu lekkiej goryczki co sprawia, że nie jest takie słodkie.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 krople aromatu waniliowego
  • 125 gram margaryny ( roztopionej i schłodzonej)
  • 5-6 kiwi
  • Przygotowujemy miskę, do której dodajemy 4 jajka a następnie wsypujemy cukier. Całość miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy (jajka z cukrem powinny przynajmniej podwójnie podwoić swoją objętość – ja miksowałam około 10 minut). Do masy dodajemy stopniowo mąkę (ja dodawałam po 1 łyżce stołowej). Dodajemy również proszek do pieczenia oraz aromat waniliowy. W rondelku rozpuszczamy margarynę i czekamy aż ostygnie, następnie dodajemy ją do masy, cały czas miksując. Do masy dodajemy pokrojone w plasterki kiwi i mieszamy łyżką. Tortownicę po bokach smarujemy masłem, natomiast na dno tortownicy położyłam papier do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę i następnie na wierzch ciasta dodajemy kiwi.
    Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 200 stopni.

    13324035_10204463027174034_261798109_o

    13324161_10204463026094007_581061181_o

    13288113_10204463026814025_1687272078_o