20160526_103937_resized

Muffinki / babeczki bananowo – czekoladowe.

Jaki jest dobry prezent na dzień matki? Niektórzy wolą rzeczy praktyczne, piękne…a inni jak na przykład nasze mamy? Oooo u nich to przez żołądek do serca :) I tak właśnie było w tym przypadku :) Jedna z mam dostała wczoraj ciacho z truskawkami, druga dostanie dzisiaj muffinki czekoladowo – bananowe. Obydwie wersje są pyszne – cieszmy się z małych rzeczy! :)

Do przygotowania 18 muffinek (lub w zależności od głębokości formy więcej lub mniej. Ja posiadam formę silikonową w kształcie różyczek i jej głębokość to 3,5 cm) potrzebujemy:

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 110g rozpuszczonej margaryny / masła/ oleju (ja użyłam oleju)
  • 370g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 200-220g czekolady (pomieszałam mleczną z gorzką)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. W misce dodajemy jajka z cukrem i łączymy wszystko. Całość powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, mąkę, masło/olej/margarynę, kawałki czekolady i zmiażdżone wcześniej banany. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie masę przekładamy do formy na muffiny (ja polecam silikonową, jeżeli jednak macie standardową blachę natłuśćcie ją wcześniej np masłem. Formę z masą wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut. Babeczki podajemy na ciepło lub zimno. Ja swoje posypałam cukrem pudrem.

    20160526_104007_resized