20160525_111049

Puszyste ciasto z truskawkami na mące pełnoziarnistej.

To ciasto tak nam posmakowało, że dzisiaj podajemy przepis z mąką pełnoziarnistą – wychodzi i jest nadal pyszne :)/em>

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125 gram margaryny ( roztopionej i schłodzonej)
  • truskawki (około 20 dużych truskawek)
  • Przygotowujemy miskę, do której dodajemy 4 jajka a następnie wsypujemy cukier. Całość miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy (jajka z cukrem powinny przynajmniej podwójnie podwoić swoją objętość – ja miksowałam około 10 minut). Do masy dodajemy stopniowo mąkę (ja dodawałam po 1 łyżce stołowej). Dodajemy również proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. W rondelku rozpuszczamy margarynę i czekamy aż ostygnie, następnie dodajemy ją do masy, cały czas miksując. Do masy dodajemy pokrojone w plasterki truskawki, ja dodałam 10 szt i mieszamy łyżką. Tortownicę po bokach smarujemy masłem, natomiast na dno tortownicy położyłam papier do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę i następnie na wierzch ciasta dodajemy truskawki.
    Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 200 stopni. Inspirowałam się przepisem: http://kobieceinspiracje.pl/ciasta/57040,puszyste-ciasto-z-truskawkami-proste-i-szybkie.html jednak trochę go zmieniłam :)

    Ciasto przed upieczeniem:

    13288442_10204441344431979_671861757_o

    Ciasto po upieczeniu pyszne, puszyste i chrupiące:

    13282699_10204441667200048_188432595_o

    13288548_10204441665440004_1117540906_o