20160409_134139_resized_1

Krążki cebulowe w cieście paprykowym.

Dzisiaj przepis na krążki cebulowe. Ostatnio bardzo popularne, podawane w niektórych restauracjach. Świetny pomysł na przekąskę np. na imprezę :) Bardzo tanie i nie wymagające naszego ogromu pracy.

    Do przygotowania 20-30 krążków cebulowych (wszystko zależy od wielkości cebuli) potrzebujemy:

  • 3-4 duże cebule
  • 2 jajka
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 1 szklanka maki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia

Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki (ok 10mm). Rozdzielamy je od siebie, przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą na około 20 minut. Po tym czasie od krążków powinna oddzielić się cienka, przezroczysta błonka, którą usuwamy. Tą czynność można pominąć, ponieważ jeżeli cebula będzie chciała z nami współpracować, to przy oddzielaniu krążków błonka powinna odejść sama. Bułkę tartą łączymy trzema rodzajami papryk, solą i pieprzem. Każdy krążek panierujemy w mące, a następnie w jajku i bułce z przyprawami. Krążki wrzucamy na rozgrzany olej (ok. 3-4 cm w garnku) i smażymy do chwili aż się zarumienią. Po wyjęciu odsączamy je na ręczniku papierowym. Pamiętajcie, że im bardziej przyprawiona bułka tarta, tym bardziej aromatyczne wychodzą krążki. Także ja podałam proporcje, które mi pasują, ale i tam metodą prób i błędów pierwszą partię krążków posmakowałam i postanowiłam dodać łącznie tyle przypraw ile napisałam wyżej. Jeżeli ktoś z Was posiada frytkownicę to spokojnie krążki możemy piec właśnie w niej ;) Smacznego :)