20160405_141950_resized

Pierś z kurczaka z papryką w sosie sojowym według Ani Starmach.

Dla miłośników sosu sojowego kolejne danie, które jest bardzo kolorowe i smaczne a do tego szybkie w przygotowaniu.

    Do przygotowania dania dla dwóch osób potrzebujemy:

  • około 450g piersi z kurczaka
  • 150g ryżu
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 60ml jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • świeża kolendra lub cebulka dymka

Ryż gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso kroimy w plasterki w poprzek włókien, a następnie w paseczki. Mięso przekładamy do miski, zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego, dodajemy paprykę ostrą, słodką i wędzoną. Całość mieszamy i mięso marynujemy około pół godziny w lodówce, lub dłużej, jeżeli macie taką możliwość. Papryki kroimy w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy mięso wraz z marynatą. Całość smażymy około 3 minuty. Następnie dodajemy paprykę i resztę sosu sojowego. Całość smażymy około 7 minut, aż papryka stanie się miękka. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę lub dymkę. Danie możemy przystroić również sezamem, który idealnie komponuje się z sosem sojowym. Potrawę podajemy z ryżem.